sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Lasikon kuulumisia

Orkidealasikon olosuhteet ovat olleet todella suotuisat kaikille pienille orkideoille. Kosteus lasikossa on pysytellyt 80 %:n kieppeillä (mittari on kalibroitu ja todella tarkka), ja sen ilma-ala on mukavan lämmin ja hyväntuoksuinen eikä hiukkaakaan tunkkainen. Lasikon sisäseinät ovat myös pysyneet kuivina ja siisteinä, eli kosteus ei näy ollenkaan 'päällepäin'! Lasikkoni on 160 cm korkea, ja sen kukat sijoittuvat moneen kerrokseen! Tällaisen lasikon vaarana on että kasteluvettä valuu alla olevan orkidean lehtihankaan, joka on erittäin tuhoisaa orkideoille! Tätä pulmaa aikani pohdin, ja keksinkin sitten ongelmaan lopulta helposti toteutettavan ratkaisun! Leikkelin isoja muovisia limsapulloja puoliksi pituussuunnassa. Puolikkaat muotoilin siiman avulla pienesti kuperiksi ja jokaisen toiselle sivulle kiinnitin rautalangasta väännetyt (=2 kpl) pienet koukut. 'Kuppeihin' pysähtyy ylhäältä alhaalle joskus kastelun yhteydessä tippuva vesi! Lasikossani tämä ongelma tuli esille ainakin palikalla kasvavien orkideojen kohdalla. Yhden pikkuorkidean jo menetinkin ennen tätä hoksausta, mutta ainahan ne on 'oppirahat maksettava'! 'Kupit' näkyvät hennosti (=läpinäkyviä) oheisessa kuvassa palikalla kasvavien orkideojen alla. Kuva on otettu lasikon yläosasta!


Olen laittanut lasikkoon myös 4 lasipalloa ja niihin miniatyyriorkideoja. Tämän vinkin sain Budapestin kansainvälisestä orkideatapahtumasta. Lasipallot ovat oikeasti kynttilälyhtyjä!

7 kommenttia:

 1. Mistäs olet tuon kosteusmittarin hankkinut ja paljonko hintaa oli suurinpiirtein? :) Samanlainen lasikkoni on nyt valmis, mittari vaan puuttuu.

  Hyvää kesää!
  T. Jere

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poikani tilasi sen 'sikaritalon verkkokaupasta' (hän on itse sikariharrastaja ja kalliit sikarit tarvitsevat myös oikean kosteustasapainon säilyäkseen). Hinta mittarille oli vähän reilu 20 €, se tuli matkahuollon kautta edullisesti. Mittari kalibroitiin ja se osoittautui 'sairaan' tarkaksi! Se on pienikokoinen eikä näin ollen 'kimpoa silmille' lasikosta! Jos harkitset saman ostamista, mitä kannatan, niin sivulle pitää kirjautua omin tunnuksin. PS. Montako orkideaa sinulle on tulossa Tiian kautta? Minulle tulee 6 miniatyyriorkideaa!

   Mukavaa kesää myös sinulle! T: Aulikki

   Poista
 2. PItääpäs harkita tuon mittarin tilaamista :) Pysyisi ainakin kärryillä onko siellä nyt tarpeeksi kosteaa ja hyvät olot kukkasille.
  Itselleni on tulossa 4 orkideaa, taisivat kaikki olla miniatyyrejä. Tosi söpöjä pieniä, toivottavasti viihtyvät tuossa uudessa kaapissa!

  T. Jere

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon että viihtyvät, ja laitahan jollonkin cviestiä tulemaan miten kävi :)Ensin ei tapahdu kaiketi mitään ja jos ja kun suunta kääntyy hyvään, niin jokainen pienikin edistyksen merkki on iso ilo. Minullakin eräs pikkuriikkinen orkidea työntää lasipallossa ihka uusia juuria sammalmattoa kohti, olin ihan innoissani kun näin tuon elonmerkin :) (lasipallot ostin kodintukusta - edullisesti- ja ne roikkuvat siimalla lasikon katon metalliristikosta). Nyt alan laitella kuvia puutarhasivulleni ja yhden jutun tähän orkideaosioonkin. Heipat sulle

   Poista
 3. Orkideoissa on se hyvä puoli, että voi iloita jokaisesta pienestä edistyksen askeleesta! Näitä hoitaessa ei ikinä tule tylsää!
  Hyvä idea nuo lasipallot, pitääpä harkita niitä itsekin. Ihankuin siellä olisi joku oma pieni planeetta autuassa tyhjyydessä :)

  Hienosti kukkiva Dendro Sinulla uusimmassa viestissäsi!

  Jere

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta joka sana, mitä orkideojen hoitamiseen tulee.
   Laitoin just puutarhasivulle 'hurjasti' kuvia, se on toinen harrastus joka vie ja pitää mielen 'yläilmoissa'.
   Terkuin Aulikki

   Poista
 4. Itsellänikin on puutarhanhoito lähellä sydäntä! Teen niin paljon puutarhahommia kesäisin kun tässä rivitalon pihassa on nyt edes mahdollista.
  Puutarhanhoito on ollut tärkeä osa elämässäni jo kauan, aloitin sen varmaan joskus 5-vuotiaana. Silloin äidin ja mummon kanssa aina yhdessä möyrittiin pihalla kylvien ja kitkien rikkaruohoja onnessamme :) Sitten tuli lihansyöjäkasvit joskus 10 ikävuoden paikkeilla ja orkideat pikkuhiljaa syrjäyttivät ne.

  Jere

  VastaaPoista