lauantai 29. kesäkuuta 2013

Orkidean tuholaiset

Meni tässä muutama päivä orkideojen tuholaisten kanssa piehtaroidessa. Lasikkoni epiwebiin oli pesiytynyt mustia pikkuriikkisiä 'oribatid mites' ötököitä, ja muutama orkideakin oli jo niiden valtaama siinä määrin, että jouduin niistä luopumaan. Ihan erityisesti minua harmitti hävityksen kohteeksi joutunut Aerangis biloba orkideani, joka oli yksi orkideasuosikeistani. Olin siivonnut kaapin perusteellisesti viikkoa aiemmin, mutta en huomannut silloin vielä lasikkoani kohdannutta tuholaiskatastrofia :(  Kaappi pitikin sitten tyhjentää toistamiseen ja desinfioida sekä myrkyttää kauttaaltaan (tietysti myös kaikki lasikon orkideat ja niiden kasvualustat). Epiwepistä luovuin kokonaan, sen huokoisen ja siten vaikeasti puhdistettavan ominaisuutensa vuoksi. Olin ollut tähän asti siihen erityisen tyytyväinen, joten noiden ötököiden ilmaantuminen harmitti minua ensialkuun suuressa määrin :(

Onneksi keksin lasikkoni orkideoille epiwebin tilalle kauniin ja toimivan vaihtoehdon :)
Sain hankituksi 'super' suuria korkinpaloja, joihin istutetuille orkideoilleni järjestyi 'lokoisat' oltavat. Asettelin korkinpalat lasikkoon vaakatasoon ja vähän vinosittain. Koneellinen vesisumu lankeaa nyt korkkien päälle ja orkideoille luontevasti, kuin myös käsisumutteinen vesi jää mukavasti korkin uurteisiin 'hautumaan'. Korkinpaloja tulen upottelemaan veteen (myös lannoiteveteen) jatkossa silloin tällöin. Ne sopivatkin pitkittäin hyvin esim.  lasten muoviammeeseen.
Ennen orkideojen korkeille istutusta, liuottelin korkinpaloja jonkin aikaa mäntysuopavedessä. Tuon käsittelyn jälkeen suihkutin niihin vielä hyönteismyrkkyäkin. Korkinpaloilla kasvaa kauniisti naavaa :)

Tässä vielä kuva uudistuneesta lasikosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti