lauantai 5. huhtikuuta 2014

Vielä kevään kuulumisia

Tilasin Ecuadorilaisesta orkideapuutarhasta 9 pikkuorkideaa. He kiertävät muutaman viikon ajan Eurooppaa ja tilaamani kukat postitetaan minulle Saksasta. Postitus tapahtuu 4 - 6 päivä  (jokohan kukkani ovat matkalla :) ) Lisäksi tilasin Suomen orkideayhdistyksen yhteistilauksessa 5 orkideaa. Niin että koukussa ollaan näihin kukkasiin :) Tässä muutama kuva tämänhetkisestä orkideatilanteestani. Salin orkidealasikossa on tällä hetkellä 58 orkideaa ja suurimmaksi osaksi ne ovat pieniä orkideoja (pienimmät noin 2 cm kokoisia -schoenorchis fragrans ja tixieri). Lasikon pari orkideaa on nyt kukalla, muutama niistä nuppuvaiheessa ja kaikissa mukavasti uutta eloa nähtävillä (= uusia versoja, lehtiä ja juuria kasvamassa).
Salin lasikon kukat, tällä hetkellä ...
...tässä lasikon sumutus käynnissä!
HUOM! laseille tai lasikkoon yleisestikään ei synny 'pisarointia :)

Olen asettanut lasikon sumutukset suurimmaksi osaksi ilta- ja yöaikaan (18:30 - 7:45 / kaikkiaan 9 sumutusta, kestoltaan 13 min/sumutus). Päiväaikaan on enää vain 2 sumutusta, kestoltaan 15 min/sumutus. Lämpömaton poistin käytöstä, sillä se lämmitti liikaa lasikkoa ja sotki näin ollen lasikon kosteustasapainoa. Jokunen pikkuorkidea kuihtui pois, ennenkuin hoksasin poistaa lämpömaton. Lasikon päällä olevat lamput riittävät pitämään lasikon lämpötilan oikealla tolalla. Pikkukukkien lisääntyessä olen joutunut tinkimään lasikon esteettisyydestä, eli ylimääräisiä koristeluja siellä ei nykyisellään liiemmälti enää ole.

Koristelua löytyy kyllä vielä yläkerran pikkulasikosta :) Kokosin sinne pienet katleijani, pienen Phalaenopsiksen sekä toisen Dendrobium Pocket lovereistani. Kaikissa pikkulasikon orkideoissa on uutta kasvua nähtävissä (dendrossa taas nuppu - mutta myös uusi verso, kaikissa katleijoissa uusia versoja ja pienessä phalaenopsiksessakin uusi lehti).
Salin pohjois- ja itäikkunalla kasvaa kaikkiaan noin 30 orkideaa. Pohjoisikkunalla, ihan ikkunalaudan viileydessä elelevät Miltassiat, Cambriat ja nyt kokeeksi myös Oncidium Joakim. Miltassit ovat kukkineet joka vuosi, ilman kesän ulkoilutusta. Oncidiumkin viihtyi talven hyvin ikkunalaudalla. Hankin sen viime kesänä kukkivana ja olen tyytyväinen jo siihen, että se kasvattaa nyt uuttaa versoa. Kaikki edellä luetellut orkideat olen istuttanut hydrosoraan, eli ne ovat vesiviljelyssä ja voivat myös hyvin :) Phalaenopsikset olen myös istuttanut aina kukinnan jälkeen hydrosoraan, vuodenajasta riippumatta. Hyvin ovat pärjänneet nekin. Rossioglossum grande (edessä) selvisi salin viileässä ja hoidossani ensimmäisen talvensa myös hienosti :)

Salin pohjoispuolen orkideaikkuna, talvikuoseissaan.

Yläkertaan vievän porrastasanteen orkideat ovat myös istutetut hydrosoraan, kaikki muut paitsi amppelissa kasvava Dendrobium Nikkou. Jopa Ludisia care on viihtynyt vesiviljelyssä, vaikka aluksi pelkäsinkin sen juurien puolesta. Tuon kokeilun jälkeen istutin myös vaaleamman Ludisia alban hydrosoraan ja sekin pärjää siinä mainiosti :) Kuvan orkideoista Cambriaan on tulossa 2 uutta versoa, pienempään Phalaenopsikseen taitaa olla kehittymässä kukkavana ja suurempaan ainakin uusi lehti (se kukki suurin valkein kukin talvella). Ludisia care tekee uusia versoja ja Dendrobium Nikkou samoin :) Nämä orkideat saavat talvella osakseen hyvin vähän luonnonvaloa, joten ne ovat paljolti keinovalon varassa. Hyvin pärjäsivät nekin menneen talven, tuossa kasvupaikalla :)


Yläkerran kamarin viileässä ovat viettäneet talven Cymbidium, Cambriaristeymä ja Dendrobium Nikkoun verso, jota yritän pitää hengissä antaakseni sen eräälle orkideaharrastaja yställeni. Kaikissa näissä on tulossa uusia versoja.
Kuvassa amppelissa oleva Kärsimysköynnös on kasvattanut jo tämän kevään aikana vanhaan varteensa uusia versoja. Yhteen uusista versoistaan se on jo kukkinutkin :) Kärsimysköynnös talvetetaan viileässä. Kesän se viihtyy aurinkoisessa ja oikeastaan varsin lämpimissä olosuhteissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti