sunnuntai 30. elokuuta 2015

Cycnodes Wine Delight

'Cycnodes Wine Delight' on alkanut kasvattaa varteensa jotain 'nappulaa' ja toiveissani onkin, että se olisi kukkavanan alku. Viime kesän tämä orkidea oli ulkohoidossa ja menetti kaikki lehtensä kirvahyökkäyksessä. Tästä kokemastani oppien, en laittanut sitä ollenkaan ulkohoitoon tänä kesänä vaan pidin yläkamarin ikkunan edessä ja lisäksi keinovalolla varustettuna, kuvassa nähtävin tuloksin :) Tämän orkidean kasvualusta on pelkästään kookoskuitu ja se näkyy passaavan tälle orkidealle oikein hyvin. (Lisään tähän kuvia sitä mukaa kun Cycnodes kehittää kukkiaan)
Cycnodes Wine Delight

 


Phalaenopsikset kukassa

Phalenopsis (= perhoskämmekkä) on tänä päivänä jo muka niin tavallinen orkidea, että ihan unohtaa oikein nauttia niiden kukkien kauneudesta, ainakin kun ne kotona uudelleen kukkivat! Kaupoissa nämä orkideat tavattuaan kyllä tarttuu heti erilaiseen kukkaan kun mitä itsellä on, ja kiikuttaa sen kotiinsa onnesta soikeana. Kenties joskus erityisen pitkän kukintarytminsä vuoksikohan sen ihannointi vähä kerrassa tahtoo laantua. Nyt piti kumminkin oikein tarkoituksella katsastaa kotoa kukkivat phalaenopsikset ja todeta taas kerran niiden upeus - kestävyys, kukintainnokkuus ja kaikkinainen kauneutensa :) Terveet lehdet, juuristo sekä useimmiten runsas ja aika lailla  helposti toistuva kukinta! Onkohan toista orkidearisteymää, joka tällä lailla jaksaisi alati hoitajaansa kiitellä :)

Phal. Mini Mark, kukkii vanhaan kukkavarteen ja uusia nuppuja teon alla
 Phal. risteymä. tummakukkainen, uusi kukintovarsi
 Orkideaharrastajaystävän tuliainen, kukkii kahta kukkavanaansa
 Phal. equestris 'Finley', ei aio lopettaa vielä pitkään aikaan kukintaansa.
Kehittää aina vaan uutta kukkaa jo kuihtuneen kukan tilalle.
 Phal. equestris 'Alba', ei aio lopettaa vielä pitkään aikaan kukintaansa.
Kehittää aina vaan uutta kukkaa jo kuihtuneen kukan tilalle

Lepanthes calodictyon, kukkii jatkuvasti

Lasikon kosteudessa viihtyvä 'Lepanthes calodictyon' jaksaa kukkia putkeen ja aina vaan. Tämä miniatyyriorkidea reagoi todella herkästi vallitseviin kosteusolosuhteisiin ja mahd. niissä tapahtuviin muutoksiin, joten sen paikkaa lasikossa ei tule vaihtaa jos se on alkanut jossain kohden viihtyä.

keskiviikko 19. elokuuta 2015

Barkeria scandens, Coelogyne ovalis (syn. fuliginosa) ja fimbriata - nupuilla

Parvekkeen muovisen kasvikaapin kolme orkideaa ovat isoilla kukkanupuilla: Coelogyne ovalis (syn. fuliginosa) (Currlin ostos) ja fimbriata (kevään Suomen orkideayhdistyksen yhteistilauksessa Wichmannilta tullut), sekä Barkeria scandens (Currlin ostos). Kattleijoista useissa on myös nähtävissä nupuista 'aavistuksia'. Videon orkideoissa näkyvät varmat kukkanuppuiset orkideat :)

Vandat ulos - 'vielä on kesää jäljellä'

Laitoin osan Vandoista vielä ulos parvekkeelle, sillä vielä ainakin tällä viikolla on suorastaan helteisiä säitä riittänyt. Otin joku aika sitten parista isosta ja pienestä vandasta kasvupurkit  pois ja laitoin ne paljasjuurisena elelemään. Purkeissa juurikasvu oli runsasta ja juurten kastelu helppoa. Paljasjuurisia pitää nyt vahtia vähän eri tahtiin, mutta tähän asti niiden kanssa on hyvin pärjätty.

Kuvassa Vandat, Rossioglossum grande ja Lehtikaktus 'Epiphyllum oxypetalum' parvekkeella 'orrella' roikkumassa. Kuvassa on mukana myös muut uusimmasta keräilykohteestani - kaktuksisita - joita on aika lyhyellä aikaa kasaantunut minulle jo 15 kpl. Näitä en tule keräämään kumminkaan jatkossa ihan orkideojen tapaan, joita minulla on jo yli 200. Kaktuksille kehittelin 'aavikon' jonka siirrän kamarin viileään talveksi. Kolmessa kaktuksessa on nuput ja kaikki ne tuntuvat viihtyvän todella kuumassa ja suorassa auringonpaahteessa.


 Tässä kuvia 'kaktusaavikostani'. Kaktusten keräämistä yritän jatkossa hillitä 'oikeesti'.

  
Gymnocalycium / Pallerokaktus
 
 
Mammilaria  / Syyläkaktus





 

Dendrobium oligophyllum

Tämä pieni orkidea muistaa kukkia ainakin kerran vuoteen. Tämä asustaa lasikossa, valonlähteen läheisyydessä, kaarnalla. Joskus on hyvinkin pienestä kiinni se, missä mikin orkidea lasikossa viihtyy. Tämän kasvupaikka on pitänyt sijaita lasikossa aina samalla suunnalla, siellä mihin ei kerry liikaa kosteutta ja jossa on runsaasti valoa. Hennot juuret ovat paljaana.  Näillä on pärjätty tämän kanssa, näin mukavin seurauksin.

perjantai 7. elokuuta 2015

Uutta kasvua orkideoissa

Olen vaihtanut orkideoistani suurimmalle osalle ja ainakin kaikille katleijoille kasvualustaksi kookoskuidun. Se on todella toimiva ja miellyttävä käsitellä.  Kastelutarvekin on tämän kasvulaustan omaavilla orkideoilla helpompi havaita kuin monen muun kokeilemani kasvualustan kanssa on ollut. Hydrosora on tietysti tässä mielessä poikkeus. Uutta kasvua ja terveitä juuria eli merkkejä kasvin hyvinvoinnista on aina kiva havaita. Uudet versot ja mahd. kukkavanat ovat sitten aina suorastaan 'bonusta'. Tässä muutama erimerkki kuinka erilsorttisia kasvuja pukkaa orkideoihin :)

Cymbidium (kaupan kasvualustassa)
 Cymbidium (kaupan kasvualustassa)
 Psygmorchis (erycina) pusilla (kasvualusta sammal/kookoskuitu)
 Oncidium risteymä (kasvualusta kookoskuitunauhaa/=lintujen pesätarvikkeita)
 'Howeara Lawa Burst' (kasvualusta kookoskuitua)