maanantai 7. marraskuuta 2011

Salin orkideanurkkaus

Salin orkideanurkkaus on muuttunut harrastukseni laajetessa.  Orkideojen lisääntymisen myötä miehenikin on joutunut osallistumaan harrastukseeni. Hän rakensi orkideoille suunnittelemani, mutta tietysti hänen suuresti parantelemansa mallisen hyllykön, joka sopii hienosti salin vanhahtavaan henkeen. Hyllykön mitat ja muoto ovat sen oleelliset toimivuustekijät. Hyllykkö sopiikin hienosti paikalleen, ollen samalla myös erittäin käytännöllinen.


Hyllykkö antaa kokonsa ja muotonsa puolesta tilaa myös nurkkaan sijoittuvalle pienelle lasikolle, joka on tehty vanhasta akvaariosta. Lastenlapsetkin, Neeta 2 v. ja Oiva 3 v., pääsevät nyt kätevästi tutkiskelemaan lasikon pieniä orkideoita. Lasikko on sisustettu leikitellysti satumaiseen henkeen, ja sen äärellä lapset todella viihtyvät. Sen äärellä tarinoidaan yhdessä lasikon eläinhahmoista ja niiden puuhista, sekä 'opiskellaan' samalla orkideatietoutta.


Orkideoja minulla on nyt 46, sekä lisäksi toistaiseksi vielä hengissä olevat näyttelystä ostamani pikkutaimet. Katoksi orkideamäärälleni olen määrittänyt 50 kpl (pikkutaimia 'ei lasketa'). Vaikka tilaa kodistamme löytyykin, 7 huonetta ja suuri tupa, haluan pitää orkideat yhdessä huoneessa. 'Vanilla planifolia' on ainut poikkeus, sen paikka on talon eteläpuolella, portaikon aulassa. Siellä se saa talvella keinovaloa ja hennosti luonnonvaloa, kesällä riittävästi luonnonvaloa. Salin olosuhteet, lämpötila (talvi 18 - 'helle'kesä n. 24) ja ilmansuunnat (pohjoinen ja itä) ovat tähän asti osoittautuneet monille orkideoille sopiviksi. Tuleva talvi näyttää miten salin olosuhteet sitten sopivatkaan uusille, kenties vaativimmille lajeilleni! Tavoitteenani on kuitenkin kukkieni 'tasapuolinen' hyvinvointi. Elämäni käsittää perheen, paljon ystäviä, työn ja harrastuksia. Niinpä asetin orkideoitteni hyvinvoinnin takaamiseksi niille tuon enimmäismäärän.

Uusimmat orkideahankintani ovat Helsingistä, Suomen Orkideayhdistyksen 50-vuotisjuhlanäyttelystä 22. - 23.10.2011.     www.suomenorkideayhdistys.fi

Mukaani lähti näyttelystä 7 uutta orkideaa, sekä 11 tainta pikkupurkeissa. Osan pienistä taimista laitoin kaarnalle, sammalleelle, pieneen lasikkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti