sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Pieni, kotitekoinen orkidealasikko

Tänä viikonloppuna perustin uusille ja entisille orkideojen pikkulajeille sekä 'poikasille' uuden ja isomman lasikon. Lasikossa on vaalimani sama satumainen 'tunnelma' kuin pienemmässäkin lasikossani oli, sillä sen pitää olla myös lasten mukava katsella ja samalla orkideat tulevat myös heille tutuiksi!

Lasikkoni on tehty lasivitriinistä! Vitriini oli edullinen hankkia, mutta teetti perustuksiltaan tietysti hieman enemmän suunnittelutyötä kun 'aito' lasikko. Mieheni oli suureksi avuksi lasikon perustamisessa.

- Lasikon pyökkiseen kattoon mieheni sahasi aukon, joka peitettiin vitriinistä tarpeettomaksi jääneellä lasisella hyllyllä. Lasikon yläpuolella olevien kasvilamppujen valo lankeaa nyt lasiaukosta kohtisuoraan sen sisällä oleville pikkuorkideoille!

- Ovensuut tiivistin ympäriinsä läpikuultavalla ikkunatiivisteellä.

- Orkideojen ripustamisen tueksi ostimme metalliristikkoa, jonka mieheni taitteli siten että se peittää lasikon takaseinän sekä sen oikean sivustan. Luonnonvalo siivilöityy lasikkoon sen vasemmalta, kukattomaksi jätetyltä seinustalta.

- Pohjalla alimmaisena on lämpömatto, jonka päälle laitoin leivinpaperin. Lämpömatto ei ole tarkoitettu veteen, joten muotoilin edellisten päälle vielä muovista 'kaukalon'. Näiden päälle sijoitin vielä pienen sievän vesiputouksen ilmankosteutta lasikkoon tuomaan, sekä akvaariohiekkaa ja somisteet.

- Ilmanvaihtajana toimii pieni akvaarioilmastin, se on päällä tunnin ajan muutamaan otteeseen vuorokaudessa.

- Kaikki lasikon sähköiset toiminnot toimivat ajastimilla.

- Lasikossa ovat pienikokoiset kosteus- ja lämpömittarit.

- Lasikon alaeturaunassa on noin 5 cm korkea puurima, jonka vasemmalla sivulla on pienet lovet sähkölaitteiden johtojen läpivienneille. Johdot menevät heti ulkotilassa kaapin alle piiloon, siistiä.  :)

- Lasikko on 160 cm korkea, 40 cm leveä ja syvyyttä sillä on 35 cm.

Lasikossa vallitsee tällä haavaa miellyttävän lämmin ja kostea ilma-ala (reilu 80 %). Lämmitin ei ole päällä ennenkuin vasta syksyviileällä, mutta laitoin lämmittimen paikalleen jo nyt sen perustamisvaiheessa, sillä halusin sisustaa lasikon 'pienten orkideaharrastajien' mieliksi, ja heti alkuunsa! Lasikkoon mahtuu vielä jokunen orkidea, vaikka siellä onkin niitä kaikkiaan jo 28 kpl!

Pakko laittaa tähän kuvat uudesta lasikostani vaikka kuvat eivät olekaan kovin hyvälaatuiset. Laitan paremmat, valokuvaajan ottamat kuvat myöhemmin, näiden kuvien tilalle! Kuvat tässä nyt siitä syystä, jos vaikka joku blogini lukija mielii lasikkoa itselleenkin, niin siitä vaan toteuttamaan  :)

6 kommenttia:

 1. Hei! Olen itse tekemässä samanlaista lasikkoa, ja kysyisin, mistä sait tiivistykseen käyttämääsi ikkunatiivistettä?


  T. Jere

  VastaaPoista
 2. Ihan ensin, onpa mukava kun lasikonteko-ohjeeni on 'purrut':) Ostin tiivisteen Terrasta! Tiiviste on veden-/hailakanharmaanvärinen ja sen liimapinta pitää, vaikka tiiviste joutuukin sisäsyrjästään kosteudelle alttiiksi. Tiiviste on samalla myös melko lailla huomaamaton. Tiivisteen nimeä en muista (rulla meni kokonaan lasikkooni) mutta löydät sen helposti kaupan tiivistevalikoimasta! Onnea sinulle lasikon tiimoilta, se on edullinen ja toimiva vaihtoehto!

  VastaaPoista
 3. Riittääkö se vesiputous ainoastaan pitämään kosteuden yllä? Entä ovatko lasikkosi tiivistykset aivan tiiviit vai onko siellä "reikiä"? Mulla ongelmana on orkideoiden kuivuminen. Ensin ne näyttää viihtyvän, sitten lehdet menee ruttuun ja vähitellen ne kuolee / juuret kuivuu ja katoaa. Haluaisin saada lasikon toimimaan ja ilmeisesti kosteutta pitää lisätä? ja tuuletusta vähentää?. T: Niina

  VastaaPoista
 4. Saisiko listaa mitä lajeja lasikossa on? Ja tarkempia kuvia, miten ne on sinne laitettu / kiinnitetty? T: Niina

  VastaaPoista
 5. Huomasin lukemista jatkaessani, että lasikkoosi on ilmestynyt sumustusjärjestelmä? Olenko oikeassa? Millainen se on? Minkä hintainen? Ja miten se on lasikkoon asennettu? T: Niina

  VastaaPoista