sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Lasikon ja epiwebin kuulumisia, pitkästä aikaa

Jo vain meni pitkä tovi päästä kirjottamaan taas blogiini. On ollut niin paljon muuta tekemistä että meinasi jo orkideatkin jäädä hoitamatta. Onneksi ainakin lasikon jo yli 50 orkideaa pärjäävät jonkin päivän ihan omin päin, sillä lasikossa on kaikki toiminnat ajastettuna (=valot, lämpömatto ja ilmankosteutus) joten kukilta on puuttunut vain 'huolehtiva seurani'.

Yleisesti ottaen lasikkoni orkideat ovat pysyneet onneksi siisteinä ja terveinä, tämän aina niin arveluttavan, pimeän ja pitkän talvisen ajanjakson. Lasikon orkideoista kuitenkin yksi pikkuruinen, uusimpien hankintojeni dendrobium, ei sinne lopultakaan kotiutunut. Sen kasvualusta oli ostettaessa kokonaan sammalta, enkä raaskinut kukkaa kasvualustastaan irti repiä ja alustaa vaihtaa. Kukka oli kaiken aikaa ihan hyvän oloinen lehdiltään, mutta juuret märkänivät sammalessa ja loppu tuli joutuisasti.

Normaali huonetiloissa toista talveaan jo minulla ollut Cymbidium meni myös menojaan. Ihan ilman näkyvää syytä sen vihreät lehdet tippuivat salin lattialle, yksi toisensa jälkeen ja vieläpä aika nopsaan tahtiin. Todella erikoinen tapaus! Lähemmin kukkaa tarkastellessani sain huomata että juuret olivat tosi huonot. Olin jostain lukenut ettei cymbin kasvualustaa hyvin usein muutella! Yksi menetyksekäs talvi tällä cymbillä oli jo takana hoivissani ja hyvin oli pärjätty! Enpä tiedä mikä kävi!

VandaBlue magicista luovuin juuri tänään. Se paloi pahasti parvekkeella viime kesänä, ja olen sitä yrittänyt elvytellä aina näihin päiviin, vaan nyt riitti. 'Kaupasta saa uusia' on joskus vaan pakko todeta, kuin myös 'rajansa kaikella'.

Vaan ei asiat aivan huonosti ole, ei ollenkaan. Moni lasikon kukista on nupulla ja ainakin uusia lehtiä on tulossa, niin myös uusia versojakin. En ole kovin hyvä kuvien ottaja, mutta nyt arvelin kumminkin laittaa osasta kukista kuvan tähän piristykseksi. Kunnon valokuvaaja ottaa taas sitten kuvat kunhan nuput ovat auenneet jne. 

Tämä Dendrobium Magaritaceum on upea yllätyskukkija lasikossani.
Kooltaan pieni orkidea, kahdella isolla nupulla ja uusi verso myös puhkeamassa.
Tämä tuli minulle Popowilta viime joulukuussa. Kukka kesti hyvin talvipakkasessa matkaamisen
ja on viihtynyt näin hyvin seurauksin lasikkoni kosteudessa, jippii.......

Viime kesän hankinta Chiloschista usneoides on myös nupulla :)
Aerides (sedirea) Japonica, nupulla, lasikossa :)
Coelogyne fimbriata, viime kesän hankinta, kasvattaa lasikon kosteudessa useita uusia versoja  :)
Tässä, toinen yritys minulla tätä pikkuriikkistä lajia, Schoenorchis Fragrans, uusi lehti tulossa, siis pärjää!
Tämä kukka on myös yksi salin lasikon kosteudessa olevista kukkasista:)
Tämä Thrixpernum Aureum on tosi sinnikäs ja työntää koko ajan näitä kukkavanoja,
tosi pieniä ja vaaleita kukkia tiedossa tähän vanaan :)
Tässä näkymä itse lasikosta. Epiweb alusta toimii vaikka siinä ei virtaakaan vesi yhtään missään.
Lasikon ilmankosteus pysyttelee 90 %:n tietämillä ja lisäksi kukat saavat silloin tällöin sumutusta pullosta! Sumutusvesi on parin viikon välein miedosti lannoitettua ja enää harvoin teen palikallakaan kasvaville kukille enää upotuskastelua.  Kukat viihtyvät hyvin, kukkivat ja kasvattavat uusia juuria, lehtiä sekä versoja.

Suomen orkideayhdistyksen kevään yhteistilauksessa minulle on tulossa taas uusia orkideoja. Pikkuisia ja palikalla kasvavia, lasikkooni. Dendrobium Nikkou on tulossa myös, se on suurikokoinen mutta sitä olen jo pitkään havitellut, joten tilasinpa sitten senkin. Tässä välillä kerkiää kyllä tilailemaan jotain jos oikein kovasti mieli tekee, kohtahan nuo ilmatkin lämpiävät ja kukat kestävät sitten varmemmin kuljetuksen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti