sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Vanilla planifolia 'Variegata'

Kuvan 'Vanilla planifolia' 'Variegata'  on vanillan (=vanilja) raitalehtinen versio. Se saa tuossa kuvan kasvupaikalla suoraa luonnonvaloa itäsuunnalta ja hajavaloa pohjoissuunnalta. En ole järjestänyt sen lähelle erikseen toistaiseksi minkäänlaista lisävaloa pimeälle ajalle, mutta koko talven ajan se kasvoi hyvin ja kasvatti uusia pitkiä versoja. Versoissa roikkuu puolimetrisiä terveitä ilmajuuria.


Moni vieras on hämmästynyt, kun kerron tämän kasvin olevan orkidea - vanilja/vanilla. Tämähän muistuttaa ulkonäöltään ja kasvutavaltaan enemmänkin esim. 'Juorua' tms.




2 kommenttia:

  1. Hieno tuo sun Variegata. Toivottavasti omanikin kasvaisi yhtä hyvin :) Vietkö sun Vaniljaa ulos kesäisin?

    VastaaPoista
  2. Heips Aapo. En ole aikaisemmin vienyt vaniljaa ulos, mutta tänä kesänä arvelin sitä kokeilla. Toivottavasti ei ole virhe! Laitan sen parvekkeelle varjoon, ettei aurinko polta sen rönsyjä ja ilmajuuria. Parveke on suuri (omakotitalossa) ja avoparveke (ks. puutarhaosiosta :)). Toivon, että vanilja saisi tässä järjestelyssä maistaa vähän luonnonoloja (päivä kuiva, yö kostea + lämpötilavaihtelut). Kasvualusta täytyy pitää kosteana kaiken aikaa ja yölämpötiloja seurata ( ei alle 15 asteen). Heivaan kyllä kukan heti sisälle jos sen kunnossa alkaa olla vähänkään taantumista tms.

    VastaaPoista