lauantai 30. kesäkuuta 2012

Ludisia discolor Red Velvet, Vanilla planifolia, Phalaenopsis mannii 'black'

Sain muutama viikko sitten Kuopion orkideaharrastajien tapaamisessa Ludisia discolor Red Velvetin pistokkaita. Olimme erään ryhmäämme kuuluvan harrastajaystävän mökillä viettämässä aurinkoista ja tapamme mukaisesti iloista lauantaipäivää, ja siellä eräs harrastajista jakoi kaikille ludisian pistokkaita! Omani ovat jo pikkuriikkisen tehneet vesipurkissa uusia juuria ja pääsevät aivan piakkoin ruukkuun kasvamaan.

Laitan tämän orkidean kasvamaan Ludisia discolor Alban, Macodes Petolan ja Vanilla planifolian kanssa samalle kasvupaikalle, eli yläkerran olohuoneeseen johtavan portaikon kaiteelle. Virittelin siihen valkoisen metalli/muoviritilän ja ripustin ruukut siihen roikkumaan. Uuden Ludisian tulevat kasvikumppanit ovat viihtyneet siinä mainiosti. Valoa ne saavat vähäisessä määrin, yleisesti. Kesällä iltapäivällä hennosti eteläsuunnasta lankeavaa luonnonvaloa, ja talvella vähäisen luonnonvalon lisäksi LED-kasvivaloa! Näissä kasvuoloissa esimerkiksi Vanilla planifolia on kasvanut ihan mukavasti korkeutta sitten viime kesän! Myös muut edellä kerrotut portaikon orkideat voivat ihan mukavasti!
Ludisia discolor Red Velvet
Vanilla planifolia, kesällä 2011 ja 2012

Sain myös muutama viikko sitten toiselta orkideaharrastaja ystävältäni Phalaenopsis manni 'black' orkidean. Hän oli itse sitä mieltä, vuosien kokemuksen tuloksena, ettei hänellä olisi tarjota kukalle sen tahtomaa olotilaa.  Niinpä koetin kokeilla onneani ja otin orkidean huomaani. Orkidea on majaillut nyt muutaman viikon palikalla, lasikossani. Siellä se saa kasvaa sen kasvutavalle sopivalla tavalla lehdet alaspäin roikkuen. Kastelen sen palikoineen kerran viikossa, lannoiteveteen upottamalla. Muutoin se elelee lasikon alaosassa, lasikon noin 80 %:ssa kosteudessa. Orkidea tuntuu viihtyvän paikallaan:) Sen uusi lehtikin on venynyt jo jonkin verran, ja sen juuret voivat hyvin! Hyvältä siis näyttää!
Phalaenopsis mannii 'black'

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti